maandag 7 maart 2011

Week 12 Kolegio Chaya Willams

Omdat er wat leuke school ontwikkelingen zijn vonden we het leuk om deze blog in een thema te houden: SCHOOL.

Onze kinderen zitten als een van de weinige blanke kinderen op het eiland op een reguliere school (lees: niet blank). Er wordt vanaf groep 3 wel in het Nederlands les gegeven en gelukkig ook via een methode die we thuis ook kennen van onze school Berkeloo. Zoë zit net als in Nederland ook in groep 6C en Sari in groep 3c want in de groepen 2 was het vol. Sari leest nu al boekje 4 en 5 en eigenlijk kan ze al naar 6 (van Zwijssen Veilig Leren Lezen).We dachten eerst dat het onderwijs achter zou lopen met het onderwijs in Nederland en dat is misschien op sommige scholen ook wel zo maar de school waar onze kinderen naartoe gaan zeker niet. Zoë krijgt zelfs al zaken die in de boeken uit Nederland pas eind groep 6 voorkomen. Hoewel ze hier om 12:30 uit zijn is het toch iets minder relaxed dan vanuit Nederland leek want vooral Zoë krijgt een pak huiswerk mee naar huis die de volgende dag af moet zijn.
Ze dragen een uniform van een bruin geruit plooirokje of een overgooier met daarop/onder een polo met het logo van de school.

Sari heeft op maandag en vrijdag GYM. Dit betekent dat ze die dag in een andere outfit naar school moet dan normaal. Iedereen die gym heeft draagt een korte blauwe broek met een t-shirt i.p.v. een polo. De gym vindt plaats aan het einde van de dag en in een overdekte buitenplaats die als gymzaal dient. Er zijn geen ringen, klimtouw of bokken. Wel matten en een volleybal. Ze spelen (bal) tikkertje, Chinese muur en rennen om de beurt van de ene naar de andere kant.

Twee weken geleden hadden ze geen water en konden ze niet naar het toilet, waarom zou je denken? De loden leidingen waren gestolen? WAT? Ja echt, het is toch ongelofelijk dat ze dat een school aandoen? En geloof ons, ze zijn niet de enige. Om dan toch wat tegemoet te komen worden er elke dag waterijsjes verkocht.

Een schooldag

Om 7:30 worden ze stipt in de klas verwacht, is de juf er nog niet dan wachten ze op het bankje voor de klas en pakken het huiswerk alvast eruit. Kom je te laat dan ga je op de halve maan bank zitten en wacht je tot alle telaatkomers er zijn. Ze moeten dan een rij vormen en als ze aan de beurt zijn aangeven waarom ze te laat zijn, dit wordt op een briefje geschreven en dan mogen ze met dat briefje naar de klas om de les te volgen. Bij 5x te laat krijg je een geel briefje. Dat betekent straf, wat precies is nog onduidelijk.
Ze nemen plaats in de klas en starten de week. De kinderen vertelde ons dat ze op maandag beginnen met een weekopening van alle kinderen van alle groepen op de binnenplaats met liedjes en voordrachten. De kinderen die die week jarig zijn worden door iedereen toegezongen. Daarna gaat iedereen terug naar de klas en begint BON SIMAN (een goede nieuwe week). Helaas hebben we dat nog niet op de foto omdat de hekken gesloten zijn en er niemand zomaar op het terrein mag. Dit voor de veiligheid van de kinderen. Op maandag wens je iedereen een fijne week toe die je tegenkomt en zegt dan i.p.v. bon dia (goedendag) Bon Siman.

Omdat het een katholieke school is begint de les met een gebed, je steekt je rechterhand omhoog en je zorgt voor een rechte rug, benen naast elkaar, vouwt je handen en doet je ogen dicht. De juffrouw start het gebed en de kinderen zeggen het gebed na. Ze starten de les met een gebed in het Papiaments, Zoë kan dit al gewoon volgen en zeggen. Vóór de pauze om 10:00u als ze gaan eten, bidden ze: “Lieve heer, dank aan deze spijs en drank en Jezus naam, Amen.”
Ze eindigen de les ook altijd met een gebed:

Lieve heer,
de school is uit,
breng ons veilig weer naar huis
Jezus naam Amen.

Eén keer in de maand gaan ze naar de kerk en volgen ze een mis met donatie en hostie. Ze zingen ook liedjes die ze in het Papiaments en Nederlands al op de achterbank zingen op weg naar huis.

Om 10:00 u is de pauze en worden er boterhammen en fruit gegeten. Veel kinderen eten ook veel vettigheid en kant en klaar. Er kan een broodje hotdog besteld worden of een broodje kaas. Ook een pakje JUZ.
Om 10:30 gaat de school weer verder en als de school bijna uit is, na de eerste bel wordt er weer gebeden dat ze veilig thuis komen. Het dikke hangslot wordt los gemaakt en we mogen als ouders naar binnen.

Lezen
Sinds vorige week ben ik leesouder in de klas van Zoë, ik heb een groepje van 10 kindjes onder mijn hoede  en lezen boekje 10. Dat vinden ze al best moeilijk. Sommigen kunnen best goed lezen maar weten echt niet wát ze lezen. Ik begeleid ze door iedereen te laten lezen en ze bewust te maken van wat ze eigenlijk lezen, ook bespreken we de “moeilijke” woorden. Vanaf volgende week ben ik ook gevraagd om in groep 3 te lezen. Omdat ze daar al vanaf het begin in het Nederlands lezen gaat dat al een stuk vlotter.

Excursie
Vorige week was de proefwerkweek en hebben ze aan het einde van deze week een uitje gehad naar ons zwembad, de foto’s spreken voor zich!
Donderdags zijn we met de klas van Zoë naar het Christoffel Park gegaan en genoten van de natuur, wij  als  begeleider.

Carnaval
Vrijdag wordt er op school Carnaval gevierd en gaat iedereen ook verkleed. Dit is per klas op een thema gebaseerd en met beperkte middelen. Gelukkig hadden we nog eten en drinken over van het zwemfestijn dus dat wordt vrijdag weer gebruikt. (foto's komen volgende week bij het thema Karnival)

Sari
Sari doet het erg goed in groep 3 maar ze mist nog wel het lekkere kleuteren. In groep 3 is het toch veel opletten en veel werken. Gelukkig is er deze week een plekje vrij gekomen in groep 2 waar ze vandaag geoefend heeft. Deze week blijft ze daar en mag ze zelf kiezen wat ze doet na de carnavalsvakantie. Ik vermoed na vandaag dat ze bij de nieuwe juf en dus in groep 2 blijft. Het lezen vindt ze wel erg leuk dus dat zetten we thuis voort.

Zoë
Bij Zoë in de klas hebben ze last van ratten, niet dat ze die elke dag zien lopen maar wel moeten ze elke dag de tafeltjes schoonmaken van de rattenpoep. Knutselen komt zelden voor maar als ze dan iets doen dan is dat bijvoorbeeld het beschilderen van koraal die je langs de stranden vindt.

Al met al een leuke school waar ze gewoon de juiste dingen leren maar nét even wat gedisciplineerder, tja dát hoeft van hen natuurlijk niet zo…