dinsdag 19 juli 2011

Week 29-30 Suriname Reisverslag!

Suriname Reisverslag

Suriname, Paramaribo
Wat een vakantie!

Wat ik ook ga schrijven, zeggen of vertellen het zal nooit zo overkomen als we hebben ervaren met een echt hoogtepunt en helaas ook een dieptepunt aan het eind.

We begonnen in de nacht van 30 juni met een late aankomst in Paramaribo, het appartementen complex (Hosta Appartements aan de Keizerstraat) was een hotel met de ruimte van een appartement en was voortreffelijk.

Hosta Appartments Paramaribo
Ontzettend aardige en behulpzame mensen.  We bemerken dat dit een ontspannen en vriendelijke werking op onszelf heeft!   Dit is trouwens best opvallend in vergelijking met Curaçao waar je hier en daar pech kan hebben met de vriendelijkheid en gastvrijheid van de mensen.   Heerlijk om op te staan en aan te schuiven bij het ontbijt en lekker rustig te genieten. Na elke dag om 6:30 uur in Curaçao ontbeten te hebben, kregen we het daar niet voor elkaar om vóór 9:00 uur aan het ontbijt te zitten. Heerlijk!

We zijn uiteindelijk 9 dagen in Paramaribo gebleven met de laatste 2 nachten in het comfortable Residence Inn. In het laatste hotel konden we genieten van een mooi buitenzwembad. 

Paramaribo zelf is maar een vieze stad, het is er rommelig, vervallen en stinkt echt. Hopelijk wordt hier nog in de toekomst aan gewerkt wat zeker het toerisme zal bevorderen. 9 dagen in Paramaribo vonden we toch wat aan de lange kant zeker als we van te voren zouden weten hoe ontzettend overweldigend mooi het binnenland was wat ons daarna te wachten stond!  Zeker ook omdat er aardig wat neerslag is gevallen tijden ons verblijf in de maand juli.  

Palmentuin Paramaribo

Palmentuin, Paramaribo Suriname
De eerste dag, op 1 juli, vierden we samen met hen de afschaffing van de slavernij. En omdat Suriname nog niet echt een vakantieland is sta je daar als gezin zo ongeveer alleen tussen al die mensen die vieren dat ze destijds eindelijk van die Hollanders af waren…toch was er niemand die ons vreemd aankeek, iedereen was zelfs uitgelaten en vriendelijk. De meeste gezelligheid was te vinden in de palmentuin.  













Vooral de Palmentuin was vanaf dag 1 erg populair vooral bij de meisjes vanwege de leuke speeltuin.  Ontzettend mooie ruime tuin met honderden oude en enorme palmbomen waar je ook lekker in de schaduw kunt zitten op een van de vele bankjes. 

 









 Fietsen in Suriname!

Daarnaast hebben we veel plezier beleefd aan onze gezamenlijke fietstocht.  Deze fietsen met aanhangfiets hadden we een dag gehuurd. We zijn die dag vanuit Hosta appartements vertrokken richting Leonsberg om daar de Surinamerivier over te steken met een van de vele korjalen (lange smalle houten bootjes met een benzinemotor).  Aangekomen aan de overkant zijn we naar Nieuw Amsterdam gefietst en het oude fort bezichtigd.  Erg mooie tocht met uiteindelijk rond de 40 km op de teller.



Dolphine & Sunset tour 

Ander hoogtepunt was toch wel de dolphin en sunset tocht ook vanaf Leonsberg waar we goed verzorgd in een korjaal naar de monding van de rivier voeren waar de ervaren kapitein Moon ons naar de beste spots bracht waar we al snel  aan alle kanten van de boot dolfijnen voorbij zagen zwemmen , erg leuk!   






Ook hebben we een voormalige plantage bezocht wat nu een bewoond wordt door voornamelijk javanen, hier werden we hartelijk ontvangen en konden we genieten van lekkere javaanse hapjes.  Aan het einde van de middag weer terug richting Leonsberg waar we konden genieten van een prachtige zonsondergang. Ook Zoë en Sari vonden het geweldig en dan vooral Anne de tourgids.





Bergendal

Na 9 dagen was het tijd om Paramaribo te verlaten en de jungle op te zoeken.  We vertrokken  vanaf het Krasje (Krasnapolsky hotel) per  bus richting “Bergendal, Eco & Cultural River Resort”.   Na 1,5 uur met 1 tussenstop kwamen we aan op onze bestemming. Eindelijk!  Te midden van de Surinamerivier en het dichte regenwoud. 
De op een heuvel gelegen sfeervolle houten lodge was geheel gebouwd in stijl, midden in de bossen en op hoge houten palen, maar met luxe inrichting: airco, grote luxe bedden, mooie hemel klamboe en goed uitgeruste badkamer. Alles was hier gericht op comfort en luxe dat was duidelijk, zeer goed ontbijtbuffet, lunch en dinerbuffet.     
's Nachts hoorde je de brulapen en kikkers samen met de jungle krekels en vogels. Het echte oerwoudgeluid waar we wel even aan moesten wennen.



Mamakreek, Bergendal
We hebben 2 overnachtingen gehad in dit resort en een aantal leuke activiteiten gedaan zoals wandeling met gids naar de heuveltop van Bergendal, kajaktocht over de Surinamerivier en Mascha heeft zelfs in haar eentje de spectaculaire (zie foto) kabelbaan met 6 platforms én spectaculaire afdaling op 35 meter hoogte over de brede Surinamerivier gedaan! Ze ging met 60 km per uur van 35 meter naar 9 meter en ze vertelde me dat er toch wel wat angstzweet op haar voorhoofd stond boven op het platform. Eenmaal aan de kabel was het genieten!  


We hebben een erg leuk Nederlands gezin ontmoet met 2 kinderen.  Op de 1e avond was er een mooie demonstratie van de Marron dansen.  De laatste avond was er een karaoke avond en natuurlijk mocht de familie Knops niet ontbreken. Iedereen van het gezin heeft wat gezongen, vooral de spetterende performances van Mascha met onze Curaçaose dance hit  “Happiness” (Alexis Jordan)  en  van Zoë met “op een Onbewoond Eiland” en Sari "hofd schouders knie en teen" zullen daar in Bergendal nog lang herinnerd worden denk ik, in ieder geval wel door ons.
 
Menimi, Djemongo Boven Suriname
Onze volgende bestemming was “Menimi vakantieparadijs” gelegen ongeveer 25 km stroomafwaarts van Atjoni. Vanaf Bergendal  reisden we per bus naar het zuidelijker gelegen plaatsje Atjoni  om vervolgens per Korjaal over de Surinamerivier naar Menimi vakantieparadijs te komen. De tocht met de boot duurde 1,5 uur. Dit bleek uiteindelijk ons hoogtepunt te worden van onze vakantie in Suriname, vanwege de onvergetelijke indruk die het heeft gemaakt op ons. We dan ook besloten een extra blog te schrijven over deze geweldige plek. Deze komt binnenkort.


Door een ongelukkige sprong in deze prachtige rivier ben ik, René, in een doorn gesprongen die er nu (in Bonaire) nog steeds in zit. Tussen twee vluchten in zijn we in Curacao naar onze dokter Maarten gegaan die me vertelde dat de doorn er vanzelf moet uitzweren...geen surfen dus mmm

In die 3 uur in Curacao beseften we eigenlijk allemaal dat het in die korte tijd ook een thuis geworden was. Dat wordt nog wat als we écht naar Nederland gaan.  Nu heerlijk chillen in Bonaire, daar volgende week meer over.

Groetjes van ons allemaal. xxx